Blog

Τί ντουζιέρα να διαλέξω για την ανακαίνιση του μπάνιου μου;

Τί ντουζιέρα να διαλέξω για την ανακαίνιση του μπάνιου μου;

Ντουζιέρα χτιστή ή έτοιμη; Με σκαλοπάτι ή ενιαία; Πορσελάνινη ντουζιέρα ή τύπου πέτρα; Χτιστή με πλακάκι ή πατητή; Έχω μπερδευτεί!

 

Αν ετοιμάζεις ανακαίνιση στο μπάνιο σου και προσπαθείς να βρεις την καλύτερη λύση για τη βάση της ντουζιέρας, πρέπει να ξέρεις τί προσφέρει η κάθε επιλογή! 

 

Ας δούμε μία μία όλες τις επιλογές που έχεις για την βάση της ντουζιέρας!

 

Ανακαίνιση Μπάνιου με χτιστή ντουζιέρα (πλακάκι)

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν ανακαίνιση μπάνιου επιλέγουν χτιστή ντουζιέρα με πλακάκι για να δημιουργήσουν ένα μοντέρνο μπάνιο. Πολλοί το κάνουν για να εξοικονομήσουν χρήματα από την αγορά μιας καλής έτοιμης ντουζιέρας ενώ άλλοι επιλέγουν χτιστή ντουζιέρα για αισθητικούς λόγους ή επειδή τους προσφέρει περισσότερες επιλογές διακόσμησης στο μπάνιο τους.

 

Για όποιον λόγο και αν σκέφτεσαι τη χτιστή ντουζιέρα, διάβασε προσεκτικά όλους τους τύπους χτιστής ντουζιέρας που μπορείς να επιλέξεις, γιατί υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι σε κάποιες επιλογές!

Με σκαλοπάτι

Χτιστή ντουζιέρα σε μπάνιο με πλακάκι και σκαλοπάτι, με θέση για να κάθεσαι και καμπίνα ντουζ

Χτιστή ντουζιέρα με πλακάκι και καμπίνα ντουζ

Η χτιστή ντουζιέρα με σκαλοπάτι ή αλλιώς με πηχάκι γύρω γύρω επιλέγεται συνήθως ως οικονομική επιλογή και το πηχάκι μπαίνει για να μην βγαίνουν έξω τα νερά. Ωστόσο, αυτή η επιλογή έχει ορισμένους περιορισμούς.

 

Το πηχάκι αποτελεί εμπόδιο και είναι δυσκολότερο να καθαρίζεται σωστά η ντουζιέρα. Τα νερά πρέπει να οδηγούνται στο σιφώνι με την καλή κλίση που θα δώσει ο πλακάς. Και πρέπει να υπάρχει σωστή κλίση αλλιώς τα νερά θα μένουν μέσα στην ντουζιέρα.

Υπάρχει κάτι καλύτερο από την χτιστή ντουζιέρα με σκαλοπάτι;

Ενιαία με το δάπεδο (χωρίς σκαλοπάτι)

Χτιστή ντουζιέρα σε μπάνιο με πλακάκι ένα με το δάπεδο και πανελ ντουζιέρας (προστατευτικό τζάμι)

κοντινό πλάνο από ντουζιέρα χτιστή με πλακάκι ένα με το δάπεδο. Πολύγωνο μαύρο ματ πλακάκι στην ντουζιέρα και πλακάκι τύπου μάρμαρο στο υπόλοιπο δάπεδο

Η ντουζιέρα που δεν ξεχωρίζει στο ύψος από το δάπεδο, δεν είναι απλά άλλη μία τάση διακόσμησης για ένα μοντέρνο μπάνιο αλλά είναι πρακτικά και αισθητικά μια εξαιρετική επιλογή.

 

Πρακτικά

H ντουζιέρα που είναι ενιαία με το δάπεδο είναι εύκολη στη χρήση και προσβάσιμη από παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα με πρόβλημα στη μέση. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στο οποίο θα μπορούσε κάποιος να σκοντάψει και δεν χρειάζεται να σηκώσεις επιπλέον το πόδι σου για να μπεις στο ντουζ.

 

Τεχνικά

Tα νερά μπορούν να φεύγουν εύκολα στο κανάλι ντουζ, αν ο πλακάς έχει τοποθετήσει τα πλακάκια με σωστή κλίση.

Ωστόσο, απαιτείται εκτίμηση από υδραυλικό για το αν μπορεί να γίνει χωρίς καθόλου σκαλοπάτι επειδή τεχνικά δεν μπορεί να γίνει σε όλα τα μπάνια.

 

Αισθητικά

Aν και η διακόσμηση του μπάνιου είναι άκρως προσωπική υπόθεση, οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν πως η ενιαία ντουζιέρα που δεν ξεχωρίζει από το δάπεδο είναι όμορφη και ξεκούραστη στο μάτι.

Χαμηλότερα από το δάπεδο

Τέλος, στις χτιστές ντουζιέρες υπάρχει και η επιλογή της ντουζιέρας με βάθος.

 

Αυτή έχει χτιστεί χαμηλότερα από το δάπεδο και δεν είναι πολύ συνηθισμένη επιλογή ενώ έχει τα ίδια μειονεκτήματα με την ντουζιέρα με σκαλοπάτι. Το σκαλοπάτι της ντουζιέρας προς τα κάτω αποτελεί και πάλι εμπόδιο ενώ ο πλακάς πρέπει να οπωσδήποτε να δώσει σωστή κλίση στο δάπεδο.

Μπορείς να την επιλέξεις αν σου αρέσει στην εμφάνιση αλλά να θυμάσαι και τους περιορισμούς της.

Τί να προσέξεις σε χτιστή ντουζιέρα με πλακάκι

Όποιο είδος χτιστής ντουζιέρας με πλακάκι και αν διαλέξεις να θυμάσαι ότι για να είναι ασφαλής και ανθεκτική η ντουζιέρα σου, πρέπει να γίνει σωστή στεγανοποίηση κάτω από τα πλακάκια και στον τοίχο, να χρησιμοποιηθεί ειδικός αρμός και να επιλέξεις έναν καλό τεχνίτη για την εργασία. Ίσως σκέφτεσαι πως δεν σε απασχολούν οι λεπτομέρειες της τοποθέτησης αλλά πρέπει να τις γνωρίζεις για να αξιολογήσεις ανάλογα και την τιμή που θα σου δώσει ο κάθε μάστορας.

 

Extra Tip!

Πρόσεξε το πλακάκι που θα διαλέξεις! Ίσως θέλεις να βάλεις το ίδιο πλακάκι με το υπόλοιπο δάπεδο ή να κάνεις ένα ντεκόρ με το ίδιο πλακάκι τοίχου. Να θυμάσαι πως δεν είναι το ίδιο να είσαι μέσα στο ντουζ με άφθονο σαπούνι και νερο με το να είσαι έξω από το ντουζ, στο δάπεδο του μπάνιου. Για να είσαι ασφαλής και να μην κινδυνέψεις να γλιστρήσεις πρέπει να διαλέξεις ένα πλακάκι με χαμηλή ολισθηρότητα, πιο ζαγρέ και όχι πολύ γυαλιστερό.

Ανακαίνιση Μπάνιου με χτιστή ντουζιέρα (πατητή τσιμεντοκονία)

Είναι αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή! Την προτιμούν οι διακοσμητές γιατί μπορούν να φτιάξουν οτιδήποτε, να προσαρμόσουν όχι μόνο τη διάσταση και το σχήμα της αλλά να της δώσουν και την απόχρωση που επιθυμούν.

 

Πρακτικά

H χτιστή ντουζιέρα με πατητή τσιμεντοκονία, εφόσον γίνεται ενιαία με το δάπεδο είναι εύκολα προσβάσιμη από όλους.

 

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να χτιστεί περιμετρικά αφήνοντας μια είσοδο για να μπαίνεις, κι έτσι δεν χρειάζεται να ψάξεις μετά τζάμι προστασίας ή να βάλεις καμπίνα ντουζ. Από τη στιγμή που δεν έχει αρμούς είναι πιο εύκολη στο καθάρισμα από ότι τα πλακάκια.

 

Βέβαια, έχει και η πατητή τις υφές της. Πρέπει να διαλέξεις ένα βερνίκι που να μην γλιστράει.

 

Τεχνικά

Iσχύει ότι και σε όλα τα είδη χτιστής ντουζιέρας. Επιβάλλεται η κατάλληλη και προσεκτική στεγανοποίηση δαπέδου και τοίχου με τα κατάλληλα ειδικά υλικά. Εξίσου βασικό είναι να επιλέξεις τον κατάλληλο τεχνίτη για να δώσει την κλίση που πρέπει στην πατητή και τα νερά να φεύγουν εύκολα στο κανάλι ντουζ.

 

Αισθητικά

Eκτός από όμορφη και ιδιαίτερη είναι και προσαρμόσιμη, καθώς μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα από πολλά χρώματα και αποχρώσεις πατητής τσιμεντοκονίας.

Ανακαίνιση Μπάνιου με έτοιμη βάση ντουζιέρας

Λευκή ντουζιέρα σε μπάνιο ορθογώνια που θυμίζει πέτρα με πάνελ ντουζιέρας

Μια έτοιμη ντουζιέρα μπορεί να σου γλιτώσει εργατικά και χρόνο αλλά τα χρήματα θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την επιλογή που θα κάνεις. Τα υλικά που είναι διαθέσιμα στις έτοιμες βάσεις ντουζιέρας έχουν διαφορετική όψη, υφή και χρώματα οπότε μπορούν να καλύψουν διαφορετικές προτιμήσεις.

Ντουζιέρα από πορσελάνη

Τετράγωνη λευκή ντουζιέρα πορσελάνης

Λευκή ορθογώνια ντουζιέρα πορσελάνης

Λευκή ημικυκλική ντουζιέρα πορσελάνης

Μια συνηθισμένη και δοκιμασμένη επιλογή η βάση ντουζιέρας από πορσελάνη. Αυτό που χρειάζεται να προσέξεις με την πορσελάνη, όπως και με τα περισσότερα είδη μπάνιου, είναι η ποιότητα της πορσελάνης. Αν και δεν μπορείς να εξακριβώσεις την ποιότητα με το μάτι, μπορείς να εμπιστευτείς γνωστές εταιρείες και φυσικά η τιμή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να καταλάβεις αν η βάση ντουζιέρας είναι ποιοτική.

Ντουζιέρα ακρυλική

Μοιάζει αρκετά στην εμφάνιση με την πορσελάνη αλλά μειονεκτεί καθώς μπορεί να γρατζουνιστεί πολύ εύκολα. Επιπλέον, δεν είναι τόσο απλή η τοποθέτηση μιας ακρυλικής ντουζιέρας όσο μιας πορσελάνινης. Χρειάζεται ο τεχνικός να γνωρίζει καλά πώς να την βάλει. Ωστόσο, η βάση ακρυλικής ντουζιέρας έχει και τα θετικά της, μιας και μπορεί να κατασκευαστεί σε περισσότερα μεγέθη από ότι η ντουζιέρα πορσελάνης.

Ντουζιέρα από μείγμα υλικών που θυμίζουν πέτρα

Γκρι ορθογώνια ντουζιέρα τύπου πέτρα

πολύ κοντινό πλάνο γκρι ντουζιέρας που θυμίζει πέτρα με σταγόνες νερού πάνω της

Οι ντουζιέρες που θυμίζουν πέτρα είναι εντυπωσιακές και πολύ διαφορετικές από τις πορσελάνινες και τις ακρυλικές, τόσο στην όψη όσο και στην υφή. Κατασκευάζονται από φυσικά πετρώματα και ρητίνες, υλικά που τις κάνουν εξαιρετικά ανθεκτικές.

 

Η υφή πέτρας που έχουν ταιριάζει απόλυτα σε ένα μοντέρνο μπάνιο με φυσικά υλικά. Πρακτικά αυτή η υφή τις κάνει ιδανικές για βρεγμένο πάτωμα, καθώς είναι αντιολισθητικές.

 

Οι διαστάσεις είναι στάνταρ όπως στις περισσότερες έτοιμες ντουζιέρες και η τοποθέτησή της εύκολη.

 

Τί ντουζιέρα να διαλέξω για την ανακαίνιση του μπάνιου μου;

Η επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες του χώρου, τις προτιμήσεις και τον προϋπολογισμό σου.

 

Αν θέλεις μια οικονομική επιλογή κι έχεις μικρό χώρο μια πορσελάνινη ντουζιέρα ή μία χτιστή με πλακάκι είναι πολύ καλές επιλογές.

 

Αν ο προϋπολογισμός σου είναι μεγαλύτερος τότε η χτιστή ντουζιέρα με πατητή τσιμεντοκονία ή μία ντουζιέρα που θυμίζει πέτρα θα αναδείξει το μπάνιο σου.

 

Αν περισσότερο από όλα σε νοιάζει η πρακτικότητα και η ασφάλεια τότε θα επιλέξεις χτιστή ντουζιέρα, ένα με το δάπεδο.

.

Βρες τη ντουζιέρα που ψάχνεις ή ρώτησέ μας για τις υπόλοιπες επιλογές πατώντας στον σύνδεσμο!

Πες μας τη γνώμη σου

Captcha
Ψάχνω άρθρα για...

Τα Cookies είναι ενοχλητικά!

Γι' αυτό χρησιμοποιούμε όσο λιγότερα γίνεται! Ωστόσο, χρειαζόμαστε κάποιες πληροφορίες για να βελτιώνουμε την ιστοσελίδα και την εμπειρία σου μέσα σε αυτήν. Πάτησε "Ναι, συνέχισε!" για να μας βοηθήσεις!

Πολιτική Απορρήτου

Σύνδεση

Megamenu

Σύγκρινε%d0Αγαπημένα0

Το καλάθι μου

Το καλάθι σου είναι άδειο